domingo, 13 de febrero de 2011

chipá



Today I baked a south american bread roll with cheese called chipá. this bread is made in Paraguay and the northeastern of Argentina (Guarani region) but also in you can find it in Buenos Aires, may other countries in the region like Brasil, Bolivia, Colombia, etc, bake some kind of cheese bread rools. I tried them in one of my trips to Argentina, when I went to Iguazu waterfalls, and you can find many street sellers, most of them guaranis; I really like them. Very simple but taste at the same time. this bread is usually sell it by street seller. They are always made with cassava flour (also called manioc flour or tapioca) or sometimes with corn flour. The other main ingredient used is cheese, normally a strong flavour cheese.






The recipe I uses is:

550g tapioca
2 eggs
400g mature gruyere
300ml milk
60g butter
2/3 tsp bicarbonate of soda
1/3 tsp cream of tartar
3g salt

the dough I g0t was very difficult to work with, I believe because the tapioca and the amount of grated cheese. I tried to kneed it for 5 min and then rest for 30min. The dough was more like mozzarella cheese. But it was easy to make small rolls and bake them for 20 min.

With this recipe I made 38 rolls of 45g but rolls can be bigger or smaller. Really nice flavour bread rolls.

5 comentarios:

  1. Pues tienen una pinta muy rica, y eso que te quejabas de la masa y tenías muchas dudas cuando los estabas preparando. Eso sí, te habrá salido chipá para dar y regalar. Pues eso, regálalos y dales una alegría tus amigos Irish.

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  2. todavia me quedan unos 12 por cocinar, los tengo en la nevera porque no los congelé al final, así que mañana me los llevo al trabajo y los horneo allí y los comparto con mis cocineros que seguro que les gusta. de todas formas, la masa me sigue pareciendo muy rara, tipo requesón, nunca me había pasado algo así, aunque nunca había utilizado tapioca, eso es verdad.

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  3. vaya lidia, ahora hasta te contesta a ti misma....jajajaja
    que no, que es que estuve mirando el google analytics y cuando he ido a publicar una respuesta a tu comentario, pues estaba todavía usando la cuenta de sourdough connection. sorry, aunque queda gracioso :-)

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  4. Yo seré una rusa, pero tú eres un usurpador. Claro que ser yo es... ¡tan interesante!

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  5. pues eso, nos quedamos con que eres una rusa interesante

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